Подати скаргу
Закрити пошук
25.07.2022

Як КЖЕ працює для вирішення конфліктних ситуацій в медіа: на прикладі резонансного відео з Вінниці

Передісторія

16 липня 2022 року фіксер італійського телеканалу RAI News 24 Антон Кудінов виклав на своїй сторінці у фейсбук відео-інтерв’ю з Іриною Дмитрієвою, яка під час ракетного удару по Вінниці 14 липня втратила доньку та сама зазнала тяжких поранень. Інтерв’ю записувала кореспондентка RAI News 24 Лаура Танґерліні. Відео було знято в реанімаційному відділенні.

Медіагрупа, яка вела зйомку, дала в руки постраждалої телефон з відео ще живої дівчинки і фіксувала на камеру реакцію жінки на це відео та на звістку про смерть власної дитини. Згодом Кудінов написав, що метою цього інтерв’ю було привернення уваги світу до війни в Україні і що сама жінка виявила таке бажання. Проте родичі постраждалої заперечили факт надання згоди на це інтерв’ю.

Коли у мережі з‘явився запис інтерв’ю, до Комісії з Журналістської Етики публічно звернулося багато людей, у тому числі медійників. Комісію просили відреагувати на порушення етики журналістами.

Реакція Комісії з журналістської етики

17 липня 2022 року Комісія з журналістської етики поширила Заяву, у якій категорично засудила подібні підходи до висвітлення теми людей, які втратили рідних та самі зазнали поранень чи будь-яких інших травм, у тому числі психологічних.

«Комісія розуміє необхідність постійного фокусування уваги світової спільноти на терористичних атаках росії на цивільне населення України. Проте вважає, що таке висвітлення не повинно завдавати додаткового болю та страждань усім постраждалим  внаслідок російської воєнної агресії, ретравмувати їх. В таких випадках пріоритетом є не зацікавленість аудиторії, а психологічний стан постраждалої людини», – зазначила КЖЕ у своїй заяві.

Засуджуючи сам факт інтерв’ю з постраждалою Іриною Дмитрієвою, спосіб, в який воно було зроблено, та небажання Лаури Танґерліні та Антона Кудінова визнати власну неетичну поведінку та вибачитися, Комісія з журналістської етики закликала:

  1. Адміністрацію лікарні, де перебуває Ірина Дмитрієва, провести службове розслідування щодо тих, хто надавав дозвіл на допуск знімальної групи до  постраждалої.
  2. Міністерство охорони здоров’я України разом із журналістською спільнотою виробити правила допуску журналістів у лікарні.
  3. Міжнародні журналістські організації засудити неетичну поведінку італійського телеканалу RAI News 24  та його працівників.
  4. Українську журналістську спільноту повернутися до теми надання прескарт для журналістів з метою чітко розмежувати професійних журналістів та блогерів.

Наслідки

Заяву Комісії поширили такі видання як: Дзеркало тижня, Лівий Берег, УП.Життя, ТСН, Радіо Свобода, Громадське, Цензор, 24 канал, Укрінформ, Главком, Гордон, Депо.ua, Волинські новини, Ділова Столиця, Детектор медіа та багато інших медіа.

Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, на своїй сторінці у Фейсбуці зазначив «Звертаю увагу медіа та тих, хто допомагає іноземним журналістам висвітлювати події під час воєнного стану на “Рекомендації КЖЕ щодо висвітлення загибелі людей під час війни”.

На Заяву відреагували і у МОЗ – запропонували разом розробити правила допуску журналістів до зйомок у лікарнях. Трохи згодом журналістській спільноті нагадали, що на веб-сайті КМДА є опубліковані раніше Правила щодо проведення Зйомок в лікарнях в умовах воєнного стану.

Щоби вплинути на авторів контенту, Комісія з журналістської етики також звернулась до Європейської асоціації журналістів (The European Federation of Journalists (EFJ)) з проханням засудити неетичну поведінку італійського телеканалу RAI News 24 та його працівників.

Рікардо Гутьєррес, Генеральний секретар EFJ, член Ради преси Бельгії у відповідь на лист Комісії з журналістської етики зазначив, що заява КЖЕ спрямована не на ту людину. “Я дивився репортаж RAI News та кадри, які транслював Антон Кудінов у своєму Facebook. Мені здається, що ця заява української Комісії з етики спрямована не на ту людину. Ви засуджуєте RAI і Лауру Тангерліні, коли повинні засуджувати українського фіксера Антона Кудінова. Саме він використав у своєму Facebook-акаунті зображення страждань матері дівчинки, убитої російською ракетою, а не RAI і не Лаура Тангерліні, які використали лише частину зображень, дбаючи про повагу до гідності матері”, – заявив Рікардо Гутьєррес.

“EFJ засуджує використання страждань жертви Антоном Кудіновим, але нам нема в чому дорікнути RAI News чи італійській журналістці Лаурі Тангерліні”, – додав він.

Комісія не погоджується з подібною оцінкою, й буде продовжувати слідкувати за цією справою та реакцією міжнародної спільноти.

Після розголосу публікація Антона Кудінова у Фейсбуці була прибрана, також Лаура Тангерліни у Твіттер прибрала відео. Що не дає можливості передивитися контент на предмет дотримання журналістської етики та надати належну оцінку сюжету італійської журналістки.  

Це приклад роботи саморегуляції в Україні. Коли йдеться про питання журналістської етики часто державні органи безсилі, але може допомогти уповноважений медійниками орган саморегуляції журналістів і редакцій. Так Комісія з журналістської етики обговорює та пропонує вирішення конфліктних ситуацій у медіа шляхом розгляду скарг від споживачів інформації. Наше завдання – сприяння дотриманню професійних етичних стандартів в українських медіа та формуванню запиту суспільства на якісну журналістику.

Приєднуйтесь до спільноти професійних журналістів та медіа, які дотримуються вимог Кодексу етики українського журналіста, і створюйте якісні матеріали. Нагадуємо, що до КЖЕ можна звернутися за порадою. Будь ласка, у всіх чутливих випадках звертайтеся до нас через електронну пошту cje.info@gmail.com або через повідомлення на сторінку у Фейсбук https://www.facebook.com/cjeua

Поділитись