Подати скаргу
Закрити пошук
12.03.2021

Медіація в медіа: Комісія з журналістської етики допомогла у спорі двох редакцій

Медіація в медіа: Комісія з журналістської етики допомогла у спорі двох редакцій

Вже другу скаргу за останні 3 місяці Комісії з журналістської етики вдалося вирішити шляхом медіації в медіа. Це – ефективний приклад того, як працює саморегуляція в журналістиці. Без судових слухань та примусу до виконання рішення – а лише шляхом вивчення обставин та перемовин – Комісія допомогла сторонам вирішити суперечку між редакціями та дійти згоди.

Опис ситуації

До Комісії з журналістської етики надійшла скарга на матеріал «Операція «VIP-вакцинація» як спроба примушення до купівлі російського «Супутника V» журналістки Галини Попцової, опублікований на сайті відання «Детектор-медіа» 18 січня 2021 року.

У скарзі йдеться про можливі порушення вимог Кодексу етики українського журналіста, а саме: п. 6 (повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста), п. 10 (точки зору опонентів, в тому числі тих, хто став об’єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано) та п. 17 (незаконне отримання журналістом матеріальної винагороди чи будь-яких пільг за виконаний чи невиконаний журналістський матеріал є несумісним із званням журналіста).

«У згаданому матеріалі, на нашу думку, ці принципи було грубо порушено, а сама стаття переповнена пересмикуваннями, сумнівною аргументацією, а місцями – й повною її відсутністю. Переконані, що автор тексту порушив ключові принципи журналістської етики. Ба більше: ми вбачаємо у цій статті ознаки замовності», – зазначає у скарзі інтернет-видання Obozrevatel.

Рішення

Оскільки функція Комісії з журналістської етики, з-поміж іншого, полягає у медіації конфліктів між заявниками та медіа, то Комісія 26 лютого 2021 року звернулася до Інтернет-видання «Детектор медіа» з пропозицією надати власні коментарі щодо вказаної публікації та зазначених у скарзі аргументів, а також пропозиції щодо виправлення ситуації.

10 березня 2021 року заступниця шеф-редакторки «Детектор Медіа» Галина Скляревська повідомила про перегляд матеріалу. На думку видання, матеріал справді мав серйозні помилки та порушення редакційних стандартів, які потрапили до публікації внаслідок редакторського недогляду. Матеріал було видалено з сайту, а співпрацю з його авторкою було припинено. Видання перепросило у Михайла Бродського, редакції видання «Обозреватель» та читачів, і також заявило, що матеріал не був замовним; отримані за нього кошти були стандартною платою за роботу.

«Дякуємо за вжиті заходи і за співпрацю!», – зазначила у своєму листі до Комісії Гасич Леся, головний редактор Obozrevatel.

Комісія з журналістської етики нагадує, що працює як ефективний орган саморегулювання в медіа, головною метою якого є висока якість професійного журналістського контенту завдяки дотриманню журналістами та медіа вимог Кодексу етики українського журналіста.

Поділитись