Подати скаргу
Закрити пошук
24.10.2017

Журналісти порушили етичні принципи щодо висвітлення харківської трагедії

Журналісти порушили етичні принципи щодо висвітлення харківської трагедії

18 жовтня у Харкові сталося ДТП, коли Lexus вилетів на тротуар і вбив п’ятьох та поранив шістьох пішоходів. Цю новину поширили практично усі українські медіа.

Як вірно звертає увагу «Детектор медіа» у своєму матеріалі ДТП в Харкові: що не так робили ЗМІ з точки зору журналістської етики багато інтернет-ресурсів оприлюднили найбільш шокуючі фото та відео, не намагаючись закрити тіла загиблих чи кров, що ллється з їхніх тіл.

«Вважаю, що непрофесійною є поведінка працівників ЗМІ щодо розповіді про харківську трагедію на Сумській. Ця поведінка порушила етичні принципи журналістики там, де стосується показу кривавих подробиць трагедії», – говорить Андрій Куликов, Голова Комісії з журналістської етики.  

Комісія з журналістської етики звертає увагу, що у деяких випадках занадто поспішно було визначено людину, відповідальну за трагедію. Були також зневажливі стереотипного характеру висловлювання на кшталт «дівчина-мажор». Крім того, «презумпція винуватості» була виражена у настроєності повідомлень про те, що водій одного з автомобілей був службововою особою СБУ.

«Усе це шкодило і шкодить аналізу фону і передісторії трагедії, а також усвідомленню суспільством логіки дальшого розвитку подій. На мою думку, у тому, як деякими ЗМІ було повідомлено про цю трагедію, яскраво виявилась тенденція до конвергенції методів роботи засобів масової інформації та соціальних мереж», – підкреслює Андрій Куликов.

Комісія з журналістської етики радить у всіх чутливих випадках керуватися Кодексом етики українського журналіста, а також звертатися до Комісії по роз’яснення чи пораду.

Поділитись