Подати скаргу
Закрити пошук
15.12.2015

“Війна не списує все…”

“Війна не списує все…”

Як ставитися до колег, які залишилися жити і працювати на окупованих територіях, перед ким має в першу чергу відповідати журналіст, чи “пробачає” війна помилки – ці та інші питання стали предметом професійної дискусії в рамках семінару “Стандарти журналістики в умовах військового конфлікту”, що відбувся у Харкові 11 грудня. Про це повідомили в НСЖУ.

Експертами на семінарі були перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко, президент Академії української преси, професор Валерій Іванов, голова Комісії з журналістської етики Володимир Мостовий.

Харківські журналісти також порушували питання відповідальності. Зі слів професора Валерія Іванова, відповідальність медійники несуть насамперед перед аудиторією і своєю совістю. Щодо того, чи мають право працівники ЗМІ робити такі зйомки, які можуть зашкодити військовим, то експерти переконані: тут відповідальність – на керівництві та прес-службі відповідних відомств. Зрештою, є і редактори, які повинні слідкувати за змістом.

– У нас порушують і другі права. Війна не списує все. Ми не можемо ідентифікувати наших героїв, якщо вони не хочуть. Ми їх ідентифікуємо, а цього не можна робити, – наголосив пан Іванов.

Журналісти також дискутували навколо того, чи можна в репортажах називати військові частини тощо. Володимир Мостовий з цього приводу згадав, як працював у одній багатотиражці в радянські часи.

– Разом з нами друкувалася багатотиражка одного секретного хімзаводу. Інформація про змагання з греблі. Не можна було називати, що вони проходили на Дніпрі, не можна було називати, що пропливали міст Патона… Просто перешкода. Такий собі радянський репортаж…

Експерти наголосили: зараз на часі – професійне навчання журналістів.

Зі слів одного з учасників семінару, харківського журналіста Романа Черемського, який має не тільки досвід роботи в зоні АТО, а й сумний досвід перебування в полоні “ЛНР”, одна з проблем медіа – зниження довіри до них. І спричинена вона не тільки війною, а й недобросовісною роботою деяких колег.

Поділитись