Подати скаргу
Закрити пошук
25.11.2015

КЖЕ прийняла за основу Положення про Національну прес-карту

КЖЕ прийняла за основу Положення про Національну прес-карту

Сьогодні, 25 листопада, на своєму черговому засіданні Комісія з журналістської етики більшістю голосів прийняла за основу Положення про Національну прес-карту професійного журналіста.

Таким чином в Україні розпочато реалізацію важливого саморегулівного  процесу у журналістському середовищі.

Визначено, зокрема, Положенням, що Національна прес-карта видається Комісією з журналістської етики терміном на два роки.

Національна прес-карта видається на підставі подання Національної спілки журналістів України, Незалежної медіа-профспілки України або редакції засобу масової інформації: друкованого, теле-, радіо-, інформаційного агентства  (далі – Організація), які визнають і дотримуються у своїй діяльності Етичного кодексу українського журналіста, Статуту Комісії журналістської етики, цього Положення.

Національна прес-карта може бути анульована Комісією з журналістської етики:з власної ініціативи журналіста; за поданням Організації у разі виключення або звільнення журналіста з Організації; винесення щодо журналіста рішення Комісії з журналістської етики щодо свідомого порушення ним Етичного кодексу українського журналіста.

На рішення про анулювання Національної прес-карти може бути подана апеляція, яка обов’язкова до повторного розгляду Комісією та з’їздом Комісії журналістської етики.

Виготовлення та облік прес-карт, ведення облікових реєстрів та відповідальність за збереження даних здійснюється Комісією з журналістської етики.

Остаточний текст Положення про  Національну прес-карту буде доопрацьовано під час наступних робочих засідань КЖЕ. Очікується, що вже цього року перші прес-карти зможуть отримати вітчизняні журналісти.

Поділитись